16 de maig del 2016

Pastís de Llima i Festucs

Si heu tingut l'ocasió de llegir o fullejar el llibre de "Clandestine Cake Club" sabreu que aquest pastís és toooot un "senyor pastís"!!! Elegant, sofisticat i amb un refinat estil anglès.
La seva presència damunt la taula capta totes les mirades i el seu gust fa callar tots els qui tasten!

Es perfecte pels dies calorosos gràcies a la llima, que aporta molta frescor i sutilesa a un pastís destinat a compartir una tarda a la terrassa amb amics o família. 


La recepta és una mica entretinguda però us asseguro que val la pena passar-se unes quantes hores a la cuina per tenir aquesta meravella a taula! haurem de preparar vàries elaboracions: el pa de pessic, un xerop de llima, la crema de llima i la cobertura de formatge i llima. O sigui que anem per feina i comencem la recepta.

Ingredients per al pa de pessic (per a unes 12-15 raccions, motllos de 20 cm)

300 gr de mantega a temperatura ambient
300 gr de sucre
5 ous
300 gr de farina de rebosteria
2 culleradetes de llevat químic en pols
ratlladura de 3 llimes
el suc de 2 llimes
50 gr de pols de festuc o festucs triturats molt fins

Ingredients per al xerop de llima:  

el suc de 2 llimes
2 cullerades de sucre

Ingredients per la crema de llima:

60 gr de mantega tallada a daus
2 ous
170 gr de sucre
la ratlladura i el suc de 3 llimes

Ingredients per la cobertura i la decoració:

250 gr de mantega a temperatura ambient
200 gr de formatge cremós tipus Philadelphia, fred de la nevera
ratlladura d'1 llima
250 gr de sucre glas
unes preses de xocolata negra per fer encenalls
75 gr de festucs a trocets

Elaboració:

Prescalfar el forn a 180ºC sense aire. Engreixar i folrar la base del 3 motllos de 20 cm. amb paper de cuina.

Batre la mantega amb el sucre fins que la mescla blanquegi i estigui esponjosa. Afegir els ous un a un batent bé després de cada adició; si se us talla la mescla afegiu una cullerada de farina amb l'últim ou.

Afegir la resta de la farina i el llevat mentre batem, fins que s'hagi integrat tot. Afegir la ratlladura i el suc de llima i la pols de festucs i mesclar fins que s'integri tot.

Repartir la mescla en els tres motllos i fornejar durant 25-30 minuts o fins que al clavar un escuradents al mig del pa de pessic surti sec. Deixar refredar uns estona dins els motllos.

Mentrestant farem el xerop, posem el suc de llima i el sucre en un caçó a foc lent mentre remenem  fins que el sucre s'hagi dissolt i llavors el deixem fins que bulli. Retirar del foc i deixar que es refredi una mica.

Quan els pans de pessic encara estiguin una mica calents treure'ls dels motllos i posar-los sobre una reixeta, amb un pinzell de silicona els anem sucant amb el xerop i els deixem refredar completament.

Per fer la crema de llima, posem tots els ingredients en un caçó a foc lent i anem remenant la mescla amb una cullera de fusta constantment sense deixar que bulli ja què sinó els ous es courien. Quan la mescla espessi suficientment com per cobrir el dors de la cullera treure-la del foc i colar-la, posar-la en un bol i tapar-la amb paper film a pell (que el plàstic toqui la mescla) fins que refredi.

Per fer la cobertura, batre la mantega amb les varetes fins que estigui cremosa, afegir el formatge cremós i seguir batent fins que estigui ben incorporat. Afegir la ratlladura de llima i el sucre glas tamisat i batre fins que tingui una textura cremosa.

Per muntar el pastís posar un pa de pessic sobre una safata, cobrir-lo amb un terç de la crema de cobertura i pel damunt posar-hi una generosa capa de crema de llima, espolvorejar-hi festuc trocejats. Posar el segon pa de pessic i repetir l'opeació i finalment posar el tercer pa de pessic i cobrir-lo únicament amb crema de cobertura, espolvorejar-hi festucs trocejats i fer encenalls amb una o dues preses de xocolata.

Guardeu-lo a la nevera fins el moment de servir... i quan el dugueu a taula observeu la reacció dels convidats, després poseu-los-hi un tall de pastís al plat i quan el mosseguin torneu a observar la cara dels convidats.... en aquest precís moment us adonareu que tota aquesta feina ha valgut molt la pena!


Us convido a que proveu de sentir aquestes sensacions fent aquests pastís tant espectacular i que em poseu els vostres comentaris al blog!! A veure que passa!!!  


Bones Postres!

Montse.

13 de març del 2016

Pastís de Poma Invisible (fàcil i saludable)

Aquest pastís hauria de ser considerat com un pastís saludable ja què la particularitat dels pastissos invisibles és que no es veu el pastís, és a dir, la quantitat de massa de pastís és tant petita que queda impercetible a la vista i el resultat és una pastís amb el màxim de fruita i el mínim de farina, sucre, mantega... saborós i lleuger. A la vista del tall sembla com si haguéssiu fet una truita de patates.

Aquesta recepta l'he tret del blog Sophie Bakery, us recomano que hi doneu una ullada, veureu quines fotos i quines receptes tan xules que té! 


En quant al gust, no ho creureu però amb tant pocs ingredients i tant poca feina el resultat és espectacular! És una bona manera de què els nens mengin fruita lleugerament dolça en forma de pastís i pot ser una bona opció per fer un berenar a la terrassa ara que ja tenim la primavera a tocar.


També podeu fer aquest pastís amb qualsevol altra fruita, aprofiteu la de cada temporada! 


Però el millor per a què s'entengui és començar amb la recepta.

Ingredients per a un motllo de 20 cm:

1 kg de pomes (de la classe que vulgueu)
2 ous
100 gr de farina
40 gr de sucre morè (i una mica més per ensucrar el motllo)
30 gr de mantega fosa
10 gr de llevat químic en pols
130 ml de llet
1 canó de canyella
1 beina de vainilla, o pasta de vainilla

Elaboració:

Pre-escalfar el forn a 180ºC. Engreixar el motllo amb mantega i ensucrar-lo completament amb sucre morè.

Posar la llet en un caçó al foc amb el canó de canyella i la beina de vainilla oberta per la meitat (podeu utilitzar pasta de vainilla o extracte), quan arrenqui el bull l'aparteu del foc i la deixeu refredar completament.

Mentrestant poseu a batre els ous amb el sucre morè durant uns 4 minuts, afegiu els 30 gr de mantega fosa mentre seguiu batent; afegiu-hi la farina tamisada amb el llevat i seguiu batent fins que s'hagi incorporat tot. Finalment afegiu la llet. Reserveu.

Peleu les pomes, talleu-les per la meitat i treieu-ne el cor; amb una mandolina feu làmines molt fines (si no teniu mandolina ho podeu fer amb un bon ganivet, haureu de fer làmines d'1,5 mm aproximadament, això us portarà una bona estona però valdrà la pena!)

Reserveu unes quantes làmines per posar una fila central sobre el pastís, la resta afegiu-les sobre la massa d'ous i remeneu amb una espàtula com si vulguéssiu fer una truita de patates, heu d'impregnar totes les pomes amb la massa. La quantitat de massa és poca en relació a la poma però en pocs minuts ho tindreu llest.

Aboqueu les pomes en el motllo i alliseu una mica la superfície, col·loqueu la fila central de pomes laminades i ja ho podeu posar al forn durant uns 60 minuts.

Treieu del forn i deixeu reposar en el motllo uns 5 minuts. Després desmotlleu sobre la safata en la que ho servireu.

Feu escalfar una mica de melmelada d'albercoc junt amb una cullerada d'aigua i pinteu tot el pastís per la superfície i els costats, poseu-hi unes làmines d'ametlla, o qualsevol altre fruit sec. Deixeu-lo refredar i... ja podeu treure el pastís a la terrassa!!!




Ja em direu que us ha semblat, a casa no n'ha sobrat ni l'ombra!!!

Bones Postres!

Montse.

6 de març del 2016

Pastís de Xocolata amb crema de Xocolata i Formatge

Avui he cregut adient posar aquesta entrada ja que des què he provat aquest frosting/crema ja l'he fet 4 cops, m'ha sorprès tant que no se com no l'havia fet molt abans!

La recepta és de la gran mestra Martha Stewart i el pa de pessic ja el coneixeu és el One Bowl Chocolate Cake, de la mateixa Martha i que ja vaig publicar fa uns mesos. La veritat és que aquest senzil i deliciós pastís de xocolata m'ha sol·lucionat moltes festes i celebracions, i ara amb aquesta crema de xocolata i formatge podeu creure'm si us dic que el resultat és sublim!!!

Avui hi he afegit una decoració amb maduixes i xocolata negra, ara comença la temporada d'aquestes fruites i val la pena aprofitar-les.


Ingredients del frosting/crema: (amb aquestes quantitats en teniu per farcir i cobrir 2 pastissos de 18 cm de diàmetre)

250 gr. de sucre glas
30 gr. de xocolata en pols Valor
1 pessic de sal
225 gr. mantega a temperatura ambient
150 gr de formatge cremós tipus Philadelphia
250 gr. de xocolata 70%
180 mil. de nata líquida per muntar

Elaboració:

Fondre la xocolata al bany maria o al microones, deixar refredar mentre seguim amb la recepta.

Tamisar el sucre glas, el cacau en pols i la sal. Reservar.

Posar la mantega i el formatge cremós en el bol de la batedora i batre a velocitat mitja-alta fins que tinguem una mescla homogènia i esponjada (uns 2 minuts).

Reduir al velocitat i afegir la mescla de sucre i cacau fins que estigui incorporada.

Afegir la xocolata fosa que ja tindrem a baixa temperatura mentre batem i finalment incoporar la nata fins que s'hagi incorporat i hàgim obtingut una crema ben llisa.



Ara ja podeu farcir i decorar el vostre pastís!

Jo he sucat unes maduixes amb xocolata desfeta i també n'he posat per damunt del pastís fent-la caure pels costats, donant aquest efecte "drip cake" que tant de moda està en aquests moments.
Entre els diferents pisos, a més de posar-hi aquest frosting i he afegit un trocets de gerds crispi que li donen un toc àcid que fa molt bon contrats, per acabar la decoració hi he posat uns caramels naturals amb gust de gerds. També podeu posar-hi fruits secs, us donaran un contrast de colors molt vistós, mireu, mireu...


... i mireu quina pinta fa el tall...


Espero que us animeu a provar aquesta crema de formatge i xocolata, si ho feu... repetireu!!!

Bones Postres!

Montse.

28 de febrer del 2016

Mini Bundts de Festucs amb Xocolata Blanca

Aquest motllo de mini bundts em té fascinada! Surten uns pastissets amb la mida ideal per fer un dolç berenar, unes postres d'un àpat festiu o simplement per donar-nos el gust d'una cosa dolça quan ens vingui de gust. Si, a més, hi afegim uns fruits secs tindrem un pastisset ben nutritiu.




Els festucs són els fruits secs que ens aporten més proteïnes, ajuden a reduir el colesterol dolent, són rics en fibra, àcid fòlic i greixos bons. Tenen bones quantitats de vitamines A i C comparat amb els altres fruits secs i a nivell de minerals són rics en potasi, magnesi i fósfor.


Aquesta recepta l'he tret del blog de la Megasilvita, que té unes receptes que no us podeu predre.

Ingredients per a 6 mini bundts: (dobleu les quantitats per un pastís)

125 gr de mantega a tª ambient
170 gr de sucre
2 ous grans
1/2 cullerada de pasta de vainilla
4 cullerades de pasta de festuc
150 gr de farina
1/2 culleradeta de llevat químic en pols
1 pessic de sal
60 ml de llet

Ingredients per la cobertura de xocolata blanca:

180 de xocolata blanca de cobertura
60 ml de nata líquida
1 culleradeta de pasta de festuc
festucs per decorar

Elaboració:

Pre-escalfar el forn a 170ºC i engreixar el motllo.

Tamisar la farina, el llevat i la sal. Reservar.

Batre la mantega i el sucre fins que blaquegi i la mescla estigui cremosa i amb volum. Afegir els ous un a un, sense afegir el segon fins que el primer s'hagi incorporat completament.

Afegir la pasta de festuc i la de vainilla mentre seguim batent.

Reduir la velocitat de l'amassadora i afegir la mescla de farina en tres tandes anant-la alternant amb la llet.

Abocar la massa en el motllo i donar uns cops sobre la superfície de treball amb el motllo per a què la massa es reparteixi bé.

Fornejar durant uns 25 o fins que al clavar un escuradents surti sec.

Deixar refredar uns minuts en el motllo i deprés desmotllar i deixar refredar completament sobre una reixeta.

Per fer la cobertura de xocolata blanca:

Fondre la xocolata en un bol al microones durant 1 minut aproximadament, afegir-hi la nata ben calenta, deixar reposar durant 1 minut i remenar fins que s'incorpori. Afegir la pasta de festuc i seguir remenant fins obtenir una mescla ben llisa.

Ara ja podem decorar els pastissets amb un bon raig de la xocolata i uns festucs trocejats pel damunt.






I ja podeu portar a taula uns pastissets ben vistosos i ben bons!!


Bones Postres!

Montse.

14 de febrer del 2016

Caixeta de Galeta per Sant Valentí

Feia molts dies que no tenia el corró entre les mans i ja tenia ganes de fer alguna cosa amb massa de galeta, així que faig posar-me a mirar les creacions de la meva preferida, la Sweetambs, i vaig trobar aquesta gran idea per celebrar Sant Valentí. I vosaltres, que heu fet per celebrar aquest dia dels enamorats??

                   

La recepta de les galetes és la de sempre, la que teniu al'apartat dels bàsics, en aquesta ocasió les he fet de maduixa substituint la vainila per una cullerada de pasta de maduixa,  i les he aromatitzat amb unes gotes d'essència de marc de cava. 

                 

Les peces que haureu de fer són les següents:

5 peces quadrades de 15 cm de costat, els costats i la base de la caixeta
1 peça quadrada de 16 cm de costat, la part superior de la tapa
1 peça quadrada de 14 cm de costat, la part inferior de la tapa
5 cercles petits, les potes de la caixeta i l'agafador de la tapa

La glassa necessària:

Glassa espessa (per deliniar) de color beige
Glassa més líquida (per inundar) de color beige i vermell

Per pintar les parts daurades he fet servir pols daurat diluit en unes gotes de vodka i un pinzell prim.

He utilitzat broquets (boquilles) del nº 2 per dibuixar i omplir els dibuixos de les galetes i un broquet amb dents de serra per fer la decoració de les quatre arestes de la caixeta.

Pinteu les parts de color beige i les parts de galeta que no hàgiu cobert amb glassa, amb pols daurat diluit en unes gotes de vodka. Deixeu assecar unes hores.

Per fer el muntatge de la caixeta haureu d'unir les parets i la base amb glassa espessa i deixar-la assecar almenys 4 hores. Ja podeu veure quina és la meva tecnologia per aguantar les parets, jajaja

                 

Després ja podeu fer les decoracions finals i omplir la caixeta amb petites galetes en forma de cor, rodones, quadrades...

                 

La presentació ja veieu que queda espectacular i delicada, els vostres comensals quedaran bocabadats i us regalaran les seves millors paraules, us garanteixo l'èxit com a anfitrions si porteu aquesta monada a taula.

Com veieu, jo he fet dues caixetes; una l'he pintat amb la pols daurada i l'altra l'he deixat en blanc. Quina us agrada més?? La veritat és que les dues són una cucada...

Bé, espero que us animeu a fer aquesta caixeta, us divertireu molt i segur, segur que causareu sensació... i enamorareu a més d'un!!

Bones Postres i bon Sant Valentí!

Montse.

7 de febrer del 2016

Pastís de Pastanaga Saludable

Primera recepta de l'any i ja estem a mitjans de febrer!!!!


Després de pensar-ho molt, he decidit començar a fer receptes una mica més saludables, és a dir, que els seus ingredients siguin més amables amb el nostre cos i que prendre unes postres atractives i vistoses no es converteixi en el malson de l'estil de vida saludable que tots desitgem. De moment estic experimentant noves receptes i ingredients així que aquesta nova etapa serà un aprenentatge per a tots plegats. 

Tampoc vull renunciar completament a les receptes tradicionals ja què a ningú li amarga un dolç (amb molt de sucre, jajaja) de tant en tant, així que aniré alternant receptes de les dues vertents; quan publiqui una recepta saludable anirà etiquetada com a 'saludable' i també ho posarà en el títol.


Bé, comencem amb la primera de les receptes saludables, ja us anticipo que aquest pastís està boníssim i que no es nota cap diferència amb qualsevol pastís amb ingredients tradicionals; d'això es tracta: objectiu aconseguit!!! Menjar saludable no vol dir renunciar al sabor.

Aquest pastís no porta farina de blat, ni mantega i he substituit el sucre refinat per sucre morè (també es pot fer amb sucre mascabat o estèvia, en aquest cas s'haurà de variar la quantitat)

La recepta l'he tret del blog dulcesentimiento.com, us recomano que el visiteu, hi trobareu receptes espectaculars.

Ingredients:

100 gr de sucre morè (jo n'he posat només 50 gr  i ha faltat una mica de dolçor)
2 ous mitjans
120 ml d'oli d'oliva verge extra
200 gr de pastanaga ratllada
70 gr de farina d'ametlla
70 gr de farina de civada (podeu fer-la triturant/liquant amb un robot els flocs de civada) 
1 culleradeta de canyella en pols
1 culleradeta de gingebre en pols
1 culleradeta de llevat en pols
50 gr de nous

Elaboració:

Pre-escalfar el forn a 180º sense aire

Separar les clares dels rovells. Reservar les clares. 

Ratllar les pastanagues per la part més fina del ratllador. Tamisar les farines, les espècies i el llevat i reservar.

Posar els rovells i el sucre en el bol de la batedora i batre ben bé. Afegir l'oli d'oliva mentre seguim batent. Incorporar la pastanaga ratllada i després la mescla de farines fins obtenir una mescla homogènia.

Muntar les clares a punt de neu i amb una espàtula incorporar-les a la mescla anterior. Afegir les nous trocejades i remenar.

Engreixar un motllo i abocar-hi la massa. Fornejar durant uns 55 minuts o fins que al clavar un escuradents surti sec.

Deixar refredar 5 minuts dins el motllo i un cop desmotllat deixar refredar completament sobre una reixeta.

Podeu servir aquest pastís tal com el teniu ara per gaudir d'un saludable esmorzar per a tota la família.


Si voleu donar-li un look més 'de postres' podeu fer un simple glassejat amb sucre glas i una mica d'aigua, remeneu bé fins tenir la consistència desitjada i el poseu directament sobre el pastís, adorneu amb unes nous trocejades. 


Veieu què fàcil és fer les postres una mica més saludables??

Espero que us animeu a fer-lo, ha desaparegut dels plats en un obrir i tancar d'ulls i als nens els ha encantat!!!



Bones Postres!!

Montse. 


20 de desembre del 2015

Torró Gelat de Crema Cremada

Ja teniu pensades les postres que portareu a taula aquestes festes? Si el que voleu és sorprendre els vostres convidats avui us proposo aquest torró, amb el gust tradicional de la crema cremada, però en versió gelada.

És molt més lleuger que el torró tradicional i el seu gust és tan fi que en voldreu repetir!!

Vaig veure la recepta en el programa Cuines de TV3 aquesta mateixa setmana, vaig pensar que no era molt complicada de fer i que podria ser una bona alternativa als torrons. Dit i fet, em vaig posar a buscar els ingredients i a elaborar-la, i tot i que vaig variar una mica les proporcions dels ingredients respecte de l'original, el resultat: deliciós!!


Amb aquestes quantitats us sortiran 3 barres de torró.

Ingredients:

250 ml de llet
6 rovells d'ou
80 gr de sucre
1 canó de canyella
1/2 pell de llimona
1/2 pell de taronja
1 fulla de gelatina
500 gr de torró de crema cremada de bona qualitat
250 ml de nata mínim 35% mat. grassa

Elaboració:

Posar la fulla de gelatina en un bol amb aigua freda per hidratar-la.

Per començar hem d'elaborar una crema anglesa; posarem la llet a bullir amb les pells de llimona i taronja i el canó de canyella, quan arrenqui el bull treure del foc, tapar i deixar infusionar durant 10 minuts.

Mentrestant, posar els rovells d'ou i el sucre en un bol i batre fins que blanquegin, afegir la llet infusionada colant-la sobre els ous, barrejar bé i tornar a posar al foc per escalfar-la fins a 82ºC remenant sempre amb una espàtula per evitar que s'engaxi. Treure del foc i posar la crema anglesa en un bol.

Treure la gelatina de l'aigua, escórrer i eixugar-la amb un paper de cuina; afegir-la a la crema anglesa, remenar bé per dissoldre-la. Deixar atemperar.

Tallar el torró a troços i posar-lo en un recipient junt amb la crema anglesa, triturar-ho bé amb el túrmix fins obtenir una mescla fina.

Poseu a batre la nata fins que estigui semimuntada (no ha de fer pics, només semimuntada!!). Incorporar-la a la mescla anterior i amb una espàtula incorporar-la completament amb moviments envolvents.

Repartir la mescla en els motllos de torró (o del que us sembli), millor si els folreu amb paper film o paper de forn per poder desmotllar millor. Posar en el congelador durant 24 hores.

Treieu el torró gelat del motllo, poseu-lo a la safata de servir; podeu deixar la safata amb el torró dins el congelador fins el moment de servir, llavors espolvoregeu sucre al damunt i cremeu-lo amb un cremador.
Ja ho teniu!! Cap a taula!!


Us asseguro que després d'un gran àpat nadalenc aquest torró gelat desapareixerà de la safata i haureu de lamentar no haver-ne fet una barra més. Està deliciós!!!  Els vostres convidats agaïran unes postres així!!



Bones Festes i Bones Postres!!

Montse.