24 de juny del 2013

Coca de Sant Joan 2013

L'any passat no vaig quedar contenta amb el resultat de les coques de Sant Joan que vaig fer i enguany no volia fallar, vaig estar mirant i mirant i de cop i volta em vaig dir: "però si les receptes de la Dolors Mateu del Blog de cuina de la Dolorss no fallen mai! i dit i fet allí vaig trovar aquesta recepta: fàcil, molt entenedora i amb un resultat espectacular!!!

Així que endevant amb la recepta:


Ingredients:

500 gr. de farina de força
100 gr. de sucre
1 culleradeta de sal
150 ml. de llet
25 gr. de llevat fresc
2 ous grans i un altre per pintar la coca
1 culleradeta de ratlladura de llimona
1 cullerada d'anís
1 cullerada d'aroma de flor de taronger
75 gr. de mantega a temperatura ambient
sucre per espolvorejar
fruita confitada
pinyons

Elaboració:

Posar en el bol de l'amassadora ( o a mà) la farina, el sucre i la sal. Mesclar.
Afegir el llevat fresc dissolt en la llet lleugerament calenta. Mesclar bé.
Afegir els ous i treballar bé la massa.
Afegir la ratlladura de llimona, l'anís i l'aroma de flor de taronger. Seguir treballant la massa.
Afegir la mantega i amassar molt bé durant uns 10 minuts o fins que quedi una massa fina i que es despegui de les parets del bol (o no s'apegui a la taula de treball si ho feu a mà).

Tapar amb un drap de cuina i deixar que dobli el volum.

Tornar a amassar una mica i dividir la massa en tantes parts com coques vulguem (jo la vaig dividir en 2 parts, surten 2 coques com la safata de forn).

Estirar la massa amb un rodet fins que tingui un gruix d'1,5 cm. i de la forma desitjada; posar-la a la safata de forn sobre paper sulfuritzat.
Pintar la coca amb l'ou batut amb una mica de sal.
Repartir pel damunt les fruites confitades i els pinyons i espolvorejar amb sucre al gust.

Deixar fermentar durant unes 2 hores o fins que torni a doblar el volum (jo l'he posat dins el forn encés a 35ºC i ha trigat una mica menys, jejeje guanyant temps!)

Fornejar a 180º-200ºC (depèn del forn) durant uns 15 minuts o fins que estigui ben daurada.

Deixar refredar sobre una reixeta... i cap a la revetlla!!!!

Aquí la teniu abans d'anar al forn... 


... després de fornejar...


... i el tall


Què bones estaven!!! En vaig fer 3 i no n'han quedat ni les engrunes!!!

Espero que us animeu a fer-les, no cal que sigui Sant Joan per fer una bona coca, i encara ens queda alguna revetlla més per endavant!

Bones Postres!

Montse.

10 de juny del 2013

Pastís Moka amb Swiss Buttercream de Cafè

El cafè és una de les meves perdicions, no se començar el dia sense prendre 1 ó 2 cafès i després durant el dia en cauen uns quants més...

Quan vaig veure aquesta recepta, que és de la Velvet Cakes, estava impacient per provar-la i aquí està: un pastís amb cafè per dins i per fora que té un gust intens a cafè.



Ingredients:

200 gr. de mantega a temperatura ambient
85 gr. de cacau en pols sense sucre
140 gr. de farina de rebosteria
200 gr. de sucre
4 ous
2 cullerades de llet
30 ml de cafè
1 i 1/2 culleradetes de llevat en pols

Elaboració:

Preescalfar el forn a 170ºC

Batre la mantega amb el sucre fins que la mescla estigui esponjosa i blanquegi.

Afegir el ous un a un batent entre cada incorporació.

Afegir el cacau i el cafè i seguir batent a baixa velocitat. Incorporar la farina i el llevat prèviament tamisats, alternant-ho amb la llet (començar i acabar amb la farina).

Engreixar i enfarinar un motllo de 20 cm. i fornejar durant uns 45 minuts o fins que al clavar un escuradents surti sec.

Treure del forn i deixar refredar dins el motllo durant uns 15 minuts.

Desmotllar i deixar refredar completament.

Per farcir i cobrir el pastís, fer una recepta de Swiss Buttercream i al final afegir-hi cafè al gust, jo hi vaig posar una tasseta de cafè express plena.

Muntatge

Fer un almíbar amb cafè:

50gr. de sucre
50 ml. d'aigua
2 culleradetes de cafè soluble

Posar el sucre i l'aigua en un  caçó i portar a ebullició, afegir-hi el cafè soluble i remenar una mica.
Deixar atemperar una mica abans d'útilitzar.

Tallar el pa de pessic en 3 plaques.

Posar la primera placa sobre la safata i sucar-la amb l'almibar de cafè. Posar una capa de Swiss Buttercream de cafè i repetir la mateixa operació amb les 2 plaques restants, la darrera capa de SMB l'extendrem també per tot el voltant del pastís formant un gruix uniforme i anivellat.

Finalment espolvorejar cacau en pols sobre el pastís i servir.


Si us agrada el cafè, aquest és el vostre pastís!!! Va ser un èxit total!!! Jo no em vaig poder resistir a repetir 2 cops!


Com veieu jo només vaig fer-lo de dues plaques, la tercera la vaig reservar per menjar-la durant l'esmorzar i cal dir que aquest pa de pessic està tant bo sol com muntat en un pastís. Deliciós!!!

Bones Postres!

Montse.

3 de juny del 2013

Pastís primaveral per una celebració

Dono per inaugurada la primavera!!! Aquest cap de setmana les temperatures i el solet ens han visitat definitivament i ho hem celebrat amb un dinar a l'aire lliure,... bé aquesta no era l'excusa del dinar, però ja em serveix per presentar aquest pastís de colors pastel.

El millor de tenir un temps tant bo (per fi!!!) és que tothom està de bon humor i té ganes de sortir, ballar, cantar.... que és el que hem fet aquest diumenge.


El pastís era de Xocolata amb Guiness i els farcits eren de Swiss Buttercream de Gerds amb melmelada de gerds en el pastís de la base i de Swiss Buttercream de Préssec amb melmelada de préssec en el pastís de dalt.

El pastís va estar sublim! No hi ha una recompensa millor que veure com tothom es menja el tall de pastís i te'n demana més, i en vol tornar a repetir i provar tots els gustos...

El dia va ser genial, la colla de Dale Carnegie de Lleida són una gran companyia i uns bons amics. 


Aquest post serveix per donar les gràcies a la magnífica gent amb la que vaig tenir l'oportunitat de disfrutar del diumenge!!! ...i que no sigui l'últim... ens retrovem a la Lifara-2014!!!

Bones Postres!

Montse.

19 de maig del 2013

Plum Cake "a la meva manera"

Aquesta primavera està sent tant remullada i freda que enlloc de convidar a passejar i gaudir de la natura convida a prendre un tè o un cafè a la vora del foc... i és clar, per acompanyar-los un plum cake és ideal.

Aquest cop he hagut d'improvitzar i per això l'he anomenat "plum cake a la meva manera", el resultat ha estat tant satisfactori que ha merescut una entrada al blog i com que també he vist el que puc millorar aquí en teniu la recepta i les notes de millora.



 Per començar, no disposava de bàscula!, però us poso les quantitats per a que ho feu pesant-ho, eh!!! Ni tampoc tenia una batidora elèctrica, o sigui que ho vaig fer tot amb un batedor de mà.

Ingredients per als 3 motllos petits que veieu a les fotos:

250 gr. de mantega a temeperatura ambient
250 gr. de farina de rebosteria
250 gr. de sucre (crec que n'hi vaig posar una mica menys, no ho podia pesar, jajaja)
4 ous
2 culleradetes de llevat en pols
200 gr de fruites variades deshidratades (vaig comprar unes tarrines del supermercat que porten una barreja de fruites deshidratades en les que també hi ha plàtan i coco, aquests dos ingredients no m'han agradat però això va a gustos...) si n'hi poseu 50 gr més quedarà millor.
100 ml. de whiskey (com que no tenia conyac vaig posar-hi aquest altre licor)
100 ml. de llet

Elaboració:

Una hora abans posar les fruites deshidratades en bol amb el whiskey i la llet per a que macerin.

Pre-escalfar el forn a 180ºC. Tamisar la farina i el llevat i reservar.

Barrejar la mantega i el sucre fins aconseguir una mescla homogènia. Afegir els ous un a un tot remenant entre cada adició fins que quedin ben incorporats.

Afegir la barreja de farina a la mescla anterior i remenar fins que quedi una massa homogènia.

Escórrer les fruites que estaven macerant, arrebossar-les amb una mica de farina i afegir-les a la massa tot remenant suaument amb una espàtula. En aquest punt jo vaig creure que la massa era massa espessa (potser degut al que els ingredients no estaven pesats i hi hauria algun error en alguna proporció) llavors hi vaig afegir un rajolí de la barreja de llet i whiskey sobrant de la maceració.

Omplir els motllos i posar-los al forn durant 45 minuts o fins que al clavar un escuradents surti sec. Quan faltaven uns 15 minuts per acabar la cocció els vaig cobrir amb paper d'alumini per a què no es cremessin del damunt.


Deixar refredar completament abans de servir.


I aquí en teniu un tall...


Ja veieu, una recepta molt senzilla que pot complementar un bon esmorzar o berenar.

Bones Postres!

Montse.



5 de maig del 2013

Pastissos per al Dia de la Mare

Que el dia de la mare sigui un diumenge convida a festa i a celebracions... i com no a un bon pastís! En aquesta ocasió he preparat un pastís amb la inicial "M" de mare, mama, mum, mère, mami, mother, ... és a dir moltes "m" per a un dia com avui.

També vaig fer un mini pastís, o mini-cake, com en diuen en aquest món dolç decorat amb unes roses fetes amb fondant.

La recepta ja la coneixeu, és el Pastís de Xocolata amb Guiness, aquest cop l'he farcit amb Swiss buttercream de préssec i melmelada d'albercoc, una capa de cada.



Aquest mini-pastís-regal també tenia dues capes de SMB d'albercoc i una de melmelada d'albercoc, estava... deciliós!!!

Aquí teniu el detall de les roses de fondant fetes amb motllo.


Aquest color blau "tiffany's" és un dels meus preferits!



I aquí el pastís de les "M"...





Una porció ...


Aquests pastissos els dedico a totes les mares del món... i especialment a la meva!

Feliç dia de la mare!!!

Bones Postres!

Montse.




28 d’abril del 2013

Curs de Flors de Sucre

El cap de setmana passat vaig aprendre a fer flors de sucre en un curs impartit per la Robledo de Velvet Cakes a la botiga de For the Cakes.
Va ser un curs en el que vaig aprendre la tècnica per realitzar unes flors espectaculars i molt reals, ningú diria que en realitat són de sucre!!! Em vaig sorprendre a mi mateixa del resultat obtingut i, com sempre, no es tracta de tècniques molts difícils sinó de posar-hi ganes, il.lusió i estar ben atenta a les instruccions de la professora.

Durant el matí vam preparar els pètals i les fulles que vam deixar assecar, un cop secs tots els elements vam pintar-los amb molt cura i procurant donar el màxim realisme a cada pètal i a cada fulla per a què un cop muntades amb la resta de components donin una flor com qualsevol altra que puguem trovar en un jardí.

Vam fer una rosa...


... un lilium...


... una peonia...


... i les petites lilis i hortènsies...



... i aquí teniu la foto de tot el conjunt...


Què us han semblat?

A mí em segueix sorprenent el realisme, us imagineu aquestes flors damunt d'un pastís? d'un pastís de casament? o d'un pastís per al dia de la mare?

D'ara endavant procuraré posar més flors als meus pastissos!

Bones Postres!

Montse.

14 d’abril del 2013

Pastís Rústic de Xocolata i Maduixes

Ahir vam celebrar un dinar amb amics, era el primer dia de la primavera d'enguany que convidava a parar la taula fora de casa; els nens jugaven sota el sol, els grans preparàvem la "paella" mentre ens entreteníem amb uns vermuts i uns aperitus..., dinar..., sobretaula... i pastís!

En aquesta ocasió i com que es tractava d'un dinar informal amb amics entaulats sobre la gespa, he preparat un dels pastissos que més m'agraden amb una combinació que resulta infalible per a qualsevol edat: la xocolata i les maduixes.


He fet un Pastís de Xocolata amb Guiness, que dona una estructura contundent però humida al pa de pessic, he fet una Swiss Buttercream de Maduixa per posar-la entre els pisos i pel damunt del pa de pessic, he recobert tot el pastís amb una Ganache de Xocolata Negra i finalment he posat maduixes naturals pel damunt del pastís i entre les diferents capes.

Per a un motllo de 18 cm, he utilitzat:

El doble d'ingredients de la recepta del Pastís de Xocolata amb Guiness
1 recepta de Swiss Buttercream a la que he afegit una cullerada ben plena de pasta de Maduixa al final de la preparació.
Maduixes naturals al gust.
La Ganache de Xocolata Negra, com que havia de quedar ferma l'he fet utilitzant:

300 gr. de xocolata de postres
150 ml. de nata per muntar

Posar la xocolata trocejada en un bol i reservar. Posar la nata en un caçó al foc, quan arrenqui el bull tirar-la pel damunt de la xocolata i remenar amb unes barilles manuals fins que obtinguem una crema espessa. 

Per muntar el pastís:

Primer he tallat els pisos del pastis, els he tornat a muntar com si tornéssima formar el pastís i llavors ho he recobert tot amb la ganache de xocolata, he posat el pastís a la nevera una estona fins que la xocolata ha quedat ferma i bastant seca.

En treure el pastís de la nevera, he tornat a separar els pisos amb molt de compte i he començat mullant el primer pis amb almíbar, l'he sucat amb una capa generosa de Swiss Buttercream de maduixa, que he posat amb la màniga i una boquilla grossa oberta i pel damunt les maduixes trocejades. 

He fet el mateix amb l'altre pis i en el del damunt de tot hi he posat una capa fina de la crema de maduixa i per sobre les maduixes senceres i trocejades per donar el toc "rústic" al pastís.


Què us sembla? No troveu que aquest acabat més casolà queda prou bé? A mi m'encanten aquests acabats més "d'anar per casa", són el "fet a mà" particular de cadascú.


Una foto més del tall...


Bé, espero que si us decidiu a fer-lo el disfruteu tant com els nens que van menjar-se aquest! Els nens no menteixen i la seva opinió és la que més valoro.

Bones Postres!

Montse.