18 de juny del 2011

Tatin d'Albercocs

Ja fa uns dies que vaig veure aquesta recepta en el blog Sweet Mondays i no en vaig fer gaire cas ja que no era molt vistosa i el resultat em va semblar poc satisfactori com a "tatin", pero en uns dies el propi blog va publicar una millora de la mateixa recepta amb uns bons resultats.
Doncs m'he decidit a fer-la per poder convidar el meu nevodet a berenar. A veure com surt!


Endavant amb la recepta, és molt fàcil!

Ingredients:

9 ó 10 albercocs que siguin durs (no molt madurs)
150 gr. de sucre + 200 gr. per fer el caramel
150 gr. de mantega
150 gr. de farina
3 ous
1 culleradeta de llevat químic (Royal)
el suc de mitja llimona
2 cullerades de licor (Cointreau, amaretto o qualsevol licor que tingueu a casa)

Elaboració:

Rentar bé els albercocs i tallar-los per la meitat, se n'ha de treure el pinyol i el seu voltant si la capa és molt dura. Es posen en un motllo rodó de 24 cm. amb la part exterior tocant el motllo, o sigui que un cop col·locats es veu la part on hi ha el pinyol.

En un caçó al foc, fondre el sucre amb l'aigua per fer-ne caramel. Un cop agafi color es treu del foc i s'hi posa el suc de mitja llimona i immediatament es tira pel damunt dels albercocs.
Es posa al forn a 180ºC durant 15 minuts aproximadament per a que es confitin.
Es pot obrir el forn, de tant en tant, per remenar-los i que totes les parts es confitin bé. Es treuen del forn i es reserven.

Per fer la massa del partís, es barreja la mantega (que ja la tindrem tova, amb un parell d'hores fora de la nevera ja n'hi ha prou) amb el sucre fins obtenir una mescla homogènia amb aspecte de mantega, després s'hi afegeixen els ous un a un per a que es vagin incorporant bé i després el licor. Finalment s'afegeix la farina, que ja haurem barrejat amb el llevat.

S'avoca la massa per damunt dels albercocs i es posa al forn a 180ºC durant 30 minuts aproximadament.

Es treu del forn i es deixa refredar abans de desenmotllar.
Un cop ben fret, es desemotlla deixant els albercocs a la vista, és a dir girant el motllo sobre un plat.

I... aquí teniu el resultat. Mireu quin tall, esponjós i molt gustós!



Avui hi posaré aquesta altra foto. El pastís estava sensacional, gairebé no va donar temps a que es refredés, va desaparéixer dels plats en un moment.

Espero que us quedi molt bé! Bones Postres!


Ah! Aquí també hi he posat una mica d'Espriplopio.

11 de juny del 2011

Pastís de Xocolata i Mascarpone amb Mousse de Maduixa

Com que encara tenim maduixes, avui he fet una adaptació de la recepta del blog corazón de almíbar del que en sóc una fan indiscutible; gairebé totes les receptes que he fet fins ara són d'aquest blog.
És un pastís molt fàcil de fer però que té un procediment llarg, el mascarpone té una textura espessa que he volgut alleugerir posant la mousse de maduixa com a decoració.
Bé, anem per la recepta:



Ingredients:

Base del pastís

3 ous
75 gr. de sucre
50 gr. de farina
25 gr. de cacau en pols sense sucre

Farciment

5 fulls de gelatina
3 cullerades de llet
200 gr. de xocolata postres
500 gr. de formatge mascarpone
100 gr. de sucre
1 culleradeta d'essència de vainilla
200 gr. de iogurt grec

Cobertura

200 gr. de nata per muntar
70 gr. de sucre
200 gr. de maduixes
2 fulls de gelatina

Elaboració

Per fer la base del pastís: batre els ous amb el sucre al bany maria, afegir la farina i el cacau tamisats fins que quedin ben incorporats a la mescla.

Precalentar el forn a 180º C. Preparar el motllo desmuntable amb paper de forn a la base i abocar-hi la massa. Fornejar durant 10 minuts. Un cop feta treiem del motllo i deixem refredar sobre una reixa.

Per fer el farciment: hidratar la gelatina en aigua freda.
Batre el mascarpone amb el sucre la vainilla i el iogurt.
Escalfar la llet i disoldre la gelatina, reservar en un bol gran i afegir-hi la mescla del mascarpone, remenar per a que quedi ben incorporada.

Posar l'aro desmuntable a la base i a abocar-hi al damunt la meitat de la mescla de mascarpone, posar a la nevera per a que qualli.

Fondre la xocolata al bany maria. Es deixa refredar una mica i es barreja a la resta de la mescla anterior. S'aboca sobre la capa ja cuallada del pastís.

Posar a la nevera durant unes 3 hores i després desenmotllar, amb un ganivet de fulla gran que s'haurà mullat amb aigua calenta rasar ben bé tot el voltant per a que es vegin les 3 capes.

Per la decoració: fer una mousse de maduixa amb els ingredients descrits, posar-la en una màniga pastissera i decorar el pastís al gust.
Afegir pel damunt xocolata negra ratllada o crocant d'ametlla. 

  
I com que estem adapatant el nou concepte Espriplopio hi he afegit un ingredient secret ...

Adjunto unes fotos més, he repetit la recepta en porcions individuals de diferents tamanys i aquest és el resultat:





9 de juny del 2011

Espriplopio

Aquesta setmana heu d'estar molt atents, la recepta es basarà en el concepte Espriplopio
No te la perdis! Segur que t'agradarà. Aquí tens alguna pista dels ingredients que contindrà...


Veurem que passa...

5 de juny del 2011

Cupcakes

Des que vaig descobrir que existien aquests pastissets que volia fer-los quan abas millor, aquest cap de setmana ha arribat l'hora. Els he fet de dos gustos: cupcakes de maduixa amb xocolata i cupcakes de xocolata amb mousse de maduixa. Els resultats han estat poc satisfactoris en quant a gust els primers, que m'ha sortit massa dolç el frosting i molt "estopenca" la massa i els segons massa unflats; es per això que hi les fotos però únicament explicaré una de les receptes ja que l'altra s'ha de millorar. He fet alguna variació però m'he basat en la recepta del blog corazón de almibar.



Cupcakes de Xocolata amb Mousse de maduixa

Ingredients per a 8-10 cupcakes:

135 gr. de farina de rebosteria
15 gr. de cacau en pols sense sucre
1 culleradeta de llevat Royal
1 ou
80 gr. de sucre
40 gr. d'oli d'oliva
150 ml. de buttermilk o nata líquida

Per la cobertura preparar una mousse de maduixa




Elaboració:

Precalentar el forrn a 180ºC.

Batre amb les varilles el buttermilk, l'ou, el sucre i l'oli fins que estigui escumós.

Barrejar la farina, el cacau i el llevat. Tamizar-ho sobre la mescla anterior i batre fins que estigui tot ben incorporat.

Posar les càpsules de magdalena dins d'un motllo per que no es deformin i abocar-hi la preparació anterior. Fornejar durant 15 minuts.

Treure els cupcakes del motllo rígit i deixar-los refredar sobre una reixa.

Posar la mousse de maduixa a la màniga pastissera amb una boquilla arrissada i fer la cobertura, esplvorejar pel damunt trocets de xocolata, crocant d'ametlla o el que més ens agradi (fruits cecs a trocets, anissets etc) i...

... ja els teniu llestos. Mireu que vistosos! 

1 de juny del 2011

Pa, vi, sucre i nata

Aquest postre em recorda la infantesa, avui seria impossible donar a un nen un berenar de pa amb vi i sucre, però fa uns anys, a pagès, això era la cosa més normal del món.... i no passaba res.

Avui us presento una evolució d'aquest fantàstic record, que he tret d'un llibre de cuina catalana que he tenia una mica oblidat; a més hi he afegit maduixes ja que ara estem en temporada i val la pena.
Espero que us porti bons records, animeu-vos que és molt senzill!

Endavant amb la recepta:


Ingredients:

uns panets
maduixes al gust, també poden ser fruits vermells
250 gr. de nata
40 gr. de sucre

Per al vi d'espècies:

1l. de vi negre
2 claus d'olor
1 branca de canyella
1 pell de taronja
1 pell de llimona
170 gr. de sucre

Elaboració:

Prepararem el vi d'espècies posant tots els ingredients en un cassó al foc. Quan arrenqui el bull ho retirem i ho deixem infusionar durant 24 hores.

Tallem els panets a llesques o en forma de "quessitos" i els xopem amb el vi.

Presentem el plat posat les llesques enmig, afegin vi calent al voltant i ho acompanyem amb les maduixes o els fruits vermells; finalment posem nata muntanda pel damunt.

Si volem fer la nata amb aroma d'espècies, muntarem la nata líquida afegint el sucre, mig polsim de clau d'olor, canyella en pols i mig polsim de pebre blanc.

També podem presentar-ho afegint unes virutes de xocolata negra pel damunt de la nata.


22 de maig del 2011

Pastís de Formatge

M’he decidit a fer aquest pastís ja què el formatge és una de les meves passions i quan vaig veure la foto de la recepta que surt al blog corazón de almíbar, no ho vaig dubtar ni un moment; l’única diferencia és que habia de ser un pastís esponjós i molt pujat i a mi m’ha que poc esponjós per que va baixar-se molt la massa després d’apagar el forn. La pròxima vegada sortirà millor! De totes maneres ha sortit deliciós, i com sempre, he disfrutat molt preparant-lo.  El procés és elaborat però val la pena passar-se una estona a la cuina.

Ingredients:
600 gr. de formatge Philadelphia
200 gr. de crème fraiche (jo no en vaig trobar i l’he fet amb Quark)
80 gr. de farina de rebosteria
50 gr. de farina de blat de moro (maicena)
La ratlladura d’1 llimona
250 gr. de sucre
2 cullerades de llet
2 cullerades de mantega fosa
Unes gotes de llimona i un pessic de sal
6 ous (separem les clares del rovells)
Per la cobertura:
Melmelada de nabius (es pot utilitzar de maduixa, de mora, de grosella…, sobretot que sigui de bona qualitat i si pot ser amb trocets de fruita, val la pena!)

Elaboració:
Batre al bany maria els rovells, la mantega, la llet i la meitat del sucre; després afegim la ratlladura de llimona i seguim batent amb les varilles fins a que es tripliqui el volum, ha de quedar cremós. Ho posem en un bol i ho deixem a temperatura ambient.
Batre les clares amb les gotes de llimona i el pessic de sal fins a que estiguin a punt de neu, s’ha d’anar afegint la resta del sucre de mica en mica.
Tamisem la farina i la maicena sobre la barreja dels ous anant remenant amb compte de que no es baixin fins que s’hagin incorporat les farines totalment.
Dins un bol gran, batre els formatges fins que quedin cremosos, hi incorporem els ous i remenem amb compte amb les varilles, deprés afegim les clares amb moviments envolvents amb cura de que no es baixin.
Precalentem el forn a 150º-160ºC amb calor a dalt i baix sense aire.
Posem mantega en la base i vores d’un motllo desmuntable i  en folrem la base amb paper de forn, que pessigarem amb l’aro desmuntable.
Posem tota la mescla dins el motllo i ho introduïm al forn durant 1 hora aproximadament (no podrem obrir el forn fins al final de la cocció per comprobar si està ben cuit introduint un escuradents que haurà de sortir net), obrim només una mica la porta del forn per que es vagi refredant molt poc a poc, per tal de que no es baixi el pastís.
Un cop fred el posem a la nevera, sense desmotllar-lo, un mínim de vuit hores. Després podrem desenmotllar i enretirar el paper de forn.
Ja podem posar-lo en una safata, posarem pel damunt la cobertura de melmelada…
… i já el teniu llest.

Bones profit i bones Postres!

15 de maig del 2011

Mousse de maduixa i xocolata

Com que estic molt animada amb el nou blog, he fet un altre postre i així vaig omplint ratlles. Cal dir que sóc una gran fan del blog corazón de almíbar, i és d'allí d'on he tret les dues receptes que ja he publicat. Done-hi una mirada veureu quines fotos tant espectaculars hi ha, t'agafen ganes de cuinar i cuinar sense parar!!

Aquest postre és ideal per fer-lo en aquesta època, ja què és ara quan hi han les millors maduixes, així que aniveu-vos a fer-lo. Es senzill, encara que si no teniu molta pràctica estareu un parell d'horetes a la cuina.



Ingredients:

Per a la mousse de maduixes:

300 ml. de nata per muntar
4 fulls de gelatina neutra
300 gr. de maduixes
100 gr. de sucre ( jo no els hi he acabat de posar tots, va a gust)

Per la mousse de xocolata:

150 gr. de xocolata postres
300 ml. de nata ben freda
1 rovell d'ou
50 gr. de sucre llustre

Elaboració:

Mousse de maduixa

Hidratem la gelatina en aigua freda.
Netegem i tallem les maduixes, les macerem amb el sucre després les triturem i les colem amb un colador fi per tal de treure'n els granets.
Posem aquesta preparació en un caçó al foc i ho fem bullir, llavors hi afegim la gelatina, ja hidratada, i remenem fins que es disolgui del tot. Retirem del foc i ho deixem refredar en un bol ampli.
Muntem la nata ben freda i l'afegim a la crema de maduixes amb les varilles i fent moviments envolvents fins que ens quedi ben homogeni.
Reservem a la nevera per a que s'endureixi.

Mousse de xocolata

Muntem la nata be freda amb el sucre llustre (el sucre s'hi afegeix al final, quan la nata ja està pràcticament a punt).
Fonem la xocolata al bany maria o al microones (compte si ho feu al microones de no cremar la xocolata!).
Quan la xocolata s'hagi refredat una mica hi afegim el rovell d'ou i tot seguit la nata muntada amb les varilles per tal de fer una mescla homogènia; veureu que amb contacte amb el fred de la nata, la xocolata va cuallant i ens quedaràn uns trocets petits.




Presentació:

Es poden utilitzar vasos i copes de diferents tamanys, com veieu a les fotos.

Necessitarem: xocolata negra per ratllar, unes fulles de menta, i una filigrana de xocolata (per fer-la fonem una mica de xocolata postres al microones i amb una màniga pastissera fina, que podem fabricar amb una bossa de plàstic neta, fem uns petits dibuixos i els posem a refredar a la nevera sobre una paper de forn)

Muntatge: Posem mousse de xocolata al fons del vas amb compte de no embrutar-ne les parets (si ho feu amb una màniga pastissera de boca ampla us anirà molt bé), després i també amb una màniga pastissera fem boletes de mousse de maduixa com a segona capa i finalment i tirem la xoxolata negra ratllada pel damunt i ho decorem amb la filigrana de xocolata i una fulla de menta.



Us recomano que no feu les raccions molt grans ja que tot és nata i pot ser una mica pesat si ho serviu després d'un dinar.